Spegelneuroner, smärta och eu-vansinne

Förra veckan var jag sysselsatt med att besvara/förklara diverse saker, som är oklara (för dem som ska bevilja utbetalningen…) inom ett EU-projekt vi har. Hade frågeställarna läst kontraktet, call (där alla uppgifter vi måste utföra står) och/eller konceptet samt haft bara en liiiiiten aning om tystnadsPLIKT hade jag sluppit en hel del jobb… En del av svaren jag skrev var (lite snofsigare formulerat) ”För att vi måste göra det enligt kontraktet/uppdraget” och ”Vi kan tyvärr inte lämna utförligare information, då lagen förbjuder detta”. På frågan varför en kollega, som  jobbar på tre olika skolor, behöver en mobiltelefon, avstod jag från att svara ”för att brevduvor är förbjudna i stan”… Jag trodde aldrig att jag skulle längta tillbaka till tider, då EU sysselsatte sig med gurkors böjning…

När jag måste besvara fullständigt meningslösa frågor, är det verkligen skönt att kunna gå till ett ytterst meningsfullt föredrag! Den tyske professorn, psykoterapeuten, neurologen och läkaren Joachim Bauer pratade om betydelsen av erfahrenheten av relationer för barn och ungas utveckling. Bauer har skrivit över 100 vetenskapliga artiklar och en hel drös med obeskrivligt spännande och relativt lättförståeliga böcker.  Varför jag känner som du känner : intuitiv kommunikaton och hemligheten med spegelneuronerna har översatts till svenska. Alla som arbetar med flyktingar och kan tyska borde läsa Das Gedächtnis des Körpers  (”Kroppens minne”) (finns översatt till serbokroatiska och kan lånas på t.ex. Stockholms bibliotek!) Bauer beskriver hur DNA förändras beroende på vad vi upplever!! T.ex. om en kvinna under graviditeten upplever svält påverkar detta både kvinnans och barnets DNA.

På föreläsningen visade Bauer bl.a. en hjärnscan av vilken del av hjärnan som reagerar på smärta. Precis samma del av hjärnan reagerar när vi blir socialt utfrusna. Vi borde ta en sekund och fundera på vad detta innebär – både för barn som utsätts för mobbing, obesvarad kärlek, men även för alla, som inte får ta del av samhället (jag har tidigare skrivit om detta i bloggbidraget ”här är jag utlänning, där är jag turist”) och känslan av att bli behandlad orättvist eller kränkas. Hjärnan gör tydligen ingen skillnad på fysisk och psykisk smärta. I sin bok ”Schmerzgrenze – Vom Ursprung alltäglicher und globaler Gewalt” kan man läsa mer om detta och att smärta orsakar aggressivitet: Agressivitet är ett sätt att försöka förhindra att känna smärta och försöka bevara sociala relationer. Även fattigdom innebär marginalisering och kränkning.

Dies bedeutet: Aggression steht im Dienste der Verteidigung sozialer Bindungen. Auch Armut bedeutet Ausgrenzung und Demütigung, zumal wenn sie sich im Angesicht von Reichtum ausbreitet. Wasser, Nahrung und Rohstoffe werden auf unserem Globus zur immer knapperen Ressource. Wenn wir das Problem der ungerechten Ressourcenverteilung nicht in den Griff bekommen, wird die Gewalt weltweit zunehmen und die menschliche Existenz bedrohen. Joachim Bauers neues Buch ”Schmerzgrenze” zeigt: Nur Fairness, Kooperation und ein neues Verständnis der Mechanismen der Gewalt können einen Weg aus der Aggressionsspirale weisen.

Det är dags att ta till oss dessa rön och omsätta dem i praktiken, både för att undvika skolmassaker och terrorangrepp. Satsa mer på skolor och alla aktiviteter som för till minskad marginalisering! Vi måste fundera på hur alla kan få en känsla av att vara en del av samhället och för dem viktiga sociala grupper så att de undviker att bli del av destruktiva grupperingar! Negativ uppmärksamhet är bättre än ingen och att vara del av en destruktiv och/eller kriminell grupp är bättre för mångas självkänsla (och uppenbarligen för att slippa känna smärta!) än att vara utesluten och ensam.

Forskare inom neuroområdet kan idag via experiment (t.ex. hjärnscans) visa det som socionomer påpekat i decennier: omsorg, uppmärksamhet, uppfostran och utbildning är de viktigaste faktorerna inom förebyggande arbete mot våld! Jag, som socionom, skulle hellre ägna mig åt dessa uppgifter och åtgärder i skolan än att skriva meningslösa förklaringar för eu-projektet. (Även om eu-projektet har alla dessa mål enligt konceptet, som väl ligger oläst i en skrivbordslåda.)

 

 

Annonser

One thought on “Spegelneuroner, smärta och eu-vansinne

  1. Så otroligt intressant! Jag är så JÄTTE IMPONERAD OCH STOLT över alla mina barn som vart och ett arbetar på sitt sätt med exakt samma: hjärnan, utveckling och människor. Jag hoppas att jag har en liten del i och med som Sandra skriver: Bauer beskriver hur DNA förändras beroende på vad vi upplever.

    Liked by 2 people

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s