Pedagogiskt ledarskap

Som chef för skolkuratorer (i Österrike) läser jag en mängd böcker om ledarskap. En av mina favoriter är Ken Blanchard, som skrivit en del böcker, som är väldigt lätta att ta till sig och omsätta. På svenska finns bl.a.

Självledarskapet och en-minuts-chefen : bli mer effektiv med hjälp av magin i självledarskap

 

och

Fina Fisken! : Kraften I Goda Relationer

 

Den senare handlar om glädje och trivsel på jobbet.

Nu senast har jag läst ”Leadership and the one minute manager” av Ken Blanchard, Patricia Zigarmi och Drea Zigarmi, som jag varmt kan rekommendera! (Jag har tyvärr inte hittat den på svenska.) Jag är väldigt nyfiken på ”Pedagogiskt ledarskap: Om att skapa goda relationer i klassrummet” av Elsebeth Jensen och Ole Løw, som bl.a. betonar maktpositionen de vuxna har i förhållande till dem de undervisar, vilket gör att lärare bör utöva sitt pedagogiska ledarskap med omsorg och eftertanke.

 I ”Leadership an the one minute manager” beskrivs olika ledarstilar och vikten av att anpassa dessa utifrån situationer och behov. Den optimala enda ledarstilen finns inte – varken vi eller barnen är ju robotar utan människor med individuella kompetenser och behov. I olika situationer behövs således olika ledarstilar. Essentiellt är att hjälpa eleverna till personliga framgångar. Ibland är det viktig att klart och tydligt förklara vad som ska göras hur och när. Andra gånger handlar ledarskap om att stärka motivationen och självförtroendet eller kanske tydliggöra målen och gemensamt med eleven fundera på hur dessa mål kan uppfyllas.
Det är en viktig och spännande uppgift att få följa eleverna på sin väg mot kunskap. Ett tydligt och flexibelt ledarskap kan underlätta inlärningsprocessen.
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s