Pigg med hjälp av 7:an!

Vera Birkenbihl får vänta lite till. Nästa vecka är det långhelg och då ska jag skriva en artikel om en av hennes ”brainfriendly” metoder. Idag blir det istället en övning, dels för att öva multiplikationstabellen, dels för att få eleverna att piggna till! Övningen är väldigt enkel att beskriva, men kräver en del koncentration för att genomföra:

Alla barnen ställer sig upp i en ring. De ska nu räkna från ”1” och en i taget säga ett tal, MEN alla tal som innehåller siffran sju (7, 17, 70, 71…) ersätts med ordet ”plump”. Med tanke på att många som lär sig svenska har svårt att uttala ”sju”, kan uppgiften bli rätt uppskattad ; ) För att göra det ytterligare lite svårare ska även alla tal i sjuans tabell ersättas med ”plump”! (14, 21, 28…)

Barnen börjar räkna i den ordning de står: 1, 2, 3, 4, 5, 6, plump, 8, 9, 10, 11, 12, 13, plump, 15…

När ett barn säger en siffra med sju eller ett tal ur sjuans tabell istället för ”plump” börjar man om från början med ”1”. Om ett barn felaktigt säger ”plump” istället för ett tal kan den vuxne vara lite flexibel, beroende om barnet rättar sig snabbt eller om uppgiften är svår för gruppen. Det är meningen att barnen ska bli pigga och glada av uppgiften och inte frustrerade över att de misslyckas! När gruppen klarar uppgiften relativt bra, kan den vuxne vara lite strängare och börja om på ”1” när någon felaktigt säger ”plump”.

Denna övning kan givetvis även göras med andra siffror! Yngre barn, som ännu inte lärt sig multiplikationstabellen kan utesluta talen ur en tabell och istället koncentrera sig endast på en siffra. Undvik att välja ”1” och ”2”, då det är förvirrande att säga ”plump” tio personer i rad (10, 11, 12, 13..) och dessa tal inte heller låter som siffran de ska undvika att säga (jämför med ”30” där siffran ”3” uttalas tydligt).

Jag önskar mycket nöje!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s