Helheten och delarna

Tänk dig lärandet som ett spindelnät: ju fler trådar, ju mer kan du lätt fånga upp! Om spindelnätet har stora hål, kommer insekter (=ny kunskap) inte kunna fångas upp utan flyger lätt igenom. Det underlättar för barnet att ta till sig ny kunskap, ju kompaktare spindelnätet är. Vi vuxna är ansvariga för att barnens spindelnät blir så kompakt som möjligt!

Intressant är att förskolan är uppbyggd på ett inkluderande sätt där alla delarna flyter ihop till en helhet. I skolan har eleverna ett schema med olika ämnen, som i lågstadiet fortfarande i stor grad kan vara uppbyggda på varandra, men ju äldre eleverna blir ju mer uppdelade blir ämnena. Neurobiologer påpekar ofta att det är viktigt att skapa ett sammanhang och/eller mening för att underlätta inlärningen. För nyanlända elever är det lättare att lära sig svenska ord, där eleverna redan känner till ordet på sitt modersmål. Nya ord, där barnen saknar en referensbild, är betydligt svårare att lära sig, då inlärnings-processen blir längre.

Om vi tar ordet ”banan” – en frukt, som finns i de flesta länder – behöver barnet  endast lära sig det svenska ordet, då hen redan vet hur en banan ser ut. Päron finns inte i alla länder, så för vissa elever blir det svårare att lära sig det ordet, även om de kan ordet ”frukt”.banan_spindelnät

Tar vi istället ordet ”mormor” kan det snabbt bli mer komplicerat – i många språk används samma ord för ”mormor” och ”farmor” (jämför med engelskans Grandmother, tyskans Großmutter eller franskans grand-mère). Barnet måste då först förstå begreppet ”mormor”, vilket även innebär att utesluta ”farmor” ur ursprungsbegreppet.

Det är viktigt att förväntningarna på barnet är höga (”Jag vet att du klarar av att lära dig detta!”) Samtidigt är det viktigt att inte kräva för mycket för snabbt. Det är en svår balansgång, framförallt om det finns många elever på olika nivåer i en och samma grupp. Att vara uttråkad (vilket vi kan bli om det är för lätt) är inte heller bra för motivationen…

Visst är lärare, som klarar av att hålla intresset hos elever på olika nivåer och lära dem saker utifrån sina egna förutsättningar helt fantastiska!!

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s