ABC-Lista och språkinlärning

ABC-listan, som jag skrev om förra veckan, kan även användas inom språkinlärningen. Vilka ord kan barnen redan skriva på svenska? Vilka ord känner barnen till inom en viss kategori? T.ex. djur, mat, skola, basketboll, handlingen i en saga, affär. Tänk på att nyanlända kan ha en helt annan erfarenhet och bild av ”skola” än hur den svenska skolan ser ut och fungerar! För att undvika en del kulturkonflikter, kan abc-listan vara ett bra hjälpmedel för att eventuellt förtydliga skillnaden mellan olika bilder.

Fler möjligheter att använda abc-listan:

  • Abc-listor kan göras till vilken kategori som helst! Siffror, färger, väder, hem, zoo, utflykt, lekplats, klassen, påsk!
  • Kategorin kan vara barnet självt – kan vara en bra möjlighet att öva adjektiv – och lära känna barnet bättre!
  • Använd listan till repetition.
  • Eleverna fyller i en lista till en viss kategori. Därefter väljer antingen varje barn ut tre av orden, som hen presenterar till sin samtalskompis, eller så kan de jämföra listorna. Har kompisen också skrivit upp samma ord? Om inte kan de lära sig nya uttryck – och har en möjlighet att öva på att prata!
  • Läs en saga eller berättelse och låt barnen skriva upp ord de kommer ihåg från sagan. Om barnet känner till sagan, kan hen även använda listan innan sagan läses.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s