Språkresan

Kommer ni ihåg dokumentären Klass 9A, där bl.a. Stavros Louca kallades in för att förbättra elevernas resultat på en skola i Malmö? Stavros Louca kom till Sverige som flykting från Cypern 1974. Som mattelärare i en skola i Rinkeby lyckas han få sina elever till att prestera bäst i Sverige!!

I programmet Språkresan handlar första delen om Stavros Louca – om hans tankar kring språk och identitet, om att ångra att han inte talade grekiska konsekvent med sina barn och hur viktigt hemspråket är för den personliga utvecklingen! Han berättar känslosamt om sorgen att inte kunna åka hem till Cypern och hur svårt det är att sätta ord på minnen och upplevelser.

Programmet handlar om hur viktigt språket är för att skapa en identitet. Vad händer med identiteten när man lär sig ett nytt språk? Vem blir man, när man inte har ord för att uttrycka det man vill säga? (Jag har skrivt en artikel på tyska om detta och skriver även om det i Svenska lekande lätt.)

Författaren Theodor Kallifatides skriver att han med tiden blir en främling i sitt gamla hemland, men alltid bär med sig tillräckligt för att förbli en främling i det nya landet, samtidigt som detta är en möjlighet att skapa sig själv på nytt. Jag tror att detta är en bild, som många som lämnat sitt hemland känner igen sig i och som hos en del även kan medföra en stor sorg, framförallt hos personer, som inte lämnat sitt hemland frivilligt.

Filmen väcker många tankar och känslor. Jag ser fram emot att se de andra avsnitten!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s